Innowacja kulinarna
Innowacja "Podróże ze zmakiem"
prowadzi Beata Gaicka
Innowacja pedagogiczna „Podróże ze smakiem” skierowana jest do dzieci pięcio-, sześcioletnich. Łączy ona tematykę geograficzno-kulinarną, poprzez przenikanie się treści związanych z poznawaniem różnych krajów świata oraz odkrywaniem ich smaków, w postaci tradycyjnych potraw. Wiedza dzieci na temat wielu krajów świata zostanie poszerzona, a ich otwartość na inne kultury będzie naturalnie pogłębiana. Zajęcia w ramach innowacji nauczą dzieci organizacji pracy w kuchni, odróżniania zdrowego i niezdrowego odżywiania oraz zachowania higieny podczas przyrządzania posiłków. Będą także stanowić okazję do kształtowania kompetencji matematycznych niezbędnych podczas sporządzania posiłków. Zdobyte umiejętności dzieci będą mogły wykorzystać w życiu codziennym. Dzieci będą miały możliwość podejmowania różnorodnych działań praktycznych, badawczych i warsztatowych.